Mini ogródki na parapetach

Powiększ obraz

W ramach realizacji „Programu dla Szkół” uczniowie z klas 4 – 8 postanowili założyć i prowadzić ogródki uprawiając w nich zdrową żywność. W tym celu przygotowali ziemię, doniczki, nasiona roślin. Na szkolnych parapetach pojawiły się pachnące zioła m.in. tymianek, mięta oraz warzywa takie jak sałata, cebula, rzodkiewka, kalarepa, pietruszka, ogórki, pomidory. Warzywa, które wyhodują, wykorzystają do przygotowania smacznych, zdrowych kulinarnych przepisów. Dzieci każdego dnia obserwowały, systematycznie pielęgnowały oraz podlewały swoje ogródki.

Prowadzenie hodowli to nie tylko kształtowanie właściwych postaw prozdrowotnych, ale także doskonała lekcja biologii. Uczniowie mogli zaobserwować, jakie warunki potrzebne są do wykiełkowania nasion oraz wzrostu i rozwoju roślin.

Świeże zioła i warzywa stanowią dekorację szkolnego korytarza.

Zapraszamy do galerii.