W dniu dzisiejszym w ramach zajęć przygotowujących do wymiany szkolnej – im Wahlpflichtkurs /Wpk – uczniowie w naszej partnerskiej szkole Integrierte Gesamtschule Einbeck w Dolnej Saksonii gotują polski żurek. Przed świętami zaplanowane mamy jeszcze z nimi spotkanie online na platformie BigBlueButton poświęcone zwyczajom świątecznym w Polsce i w Niemczech. Obie grupy projektowe nie mogą doczekać się już wspólnego spotkania w kwietniu 2024, tym razem w Einbeck.
![](https://sp2.twardogora.pl/wp-content/uploads/111.png)
Żur, żurek, zakwaszona zupa mączna – zupa przyrządzana na bazie mięsnego wywaru zagęszczanego zakwasem chlebowym, zwykle z mąki żytniej, mająca charakterystyczny kwaśny smak. Specjalność regionalnej kuchni polskiej, białoruskiej, czeskiej i słowackiej oraz innych Słowian północnych. Przygotowana w połączeniu z wywarem z kości i jarzyn, albo też gotowana z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym. Nazwa żur pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer – kwaśny, (s)kisły. W kuchnii polskiej jest to danie staropolskie – stąd czasami nazywana żur staropolski. Czasami podawana z osobno ugotowanymi ziemniakami okraszonymi stopioną słoniną lub boczkiem, kiełbasą wędzoną lub parzoną, podrobami lub gotowanym jajkiem. / źródło- wikipedia.
![](https://sp2.twardogora.pl/wp-content/uploads/WhatsApp-Image-2023-11-29-at-12.37.58-1-1024x476.jpeg)
![](https://sp2.twardogora.pl/wp-content/uploads/WhatsApp-Image-2023-11-29-at-12.37.58-768x1024.jpeg)
![](https://sp2.twardogora.pl/wp-content/uploads/WhatsApp-Image-2023-11-29-at-12.37.57-4-768x1024.jpeg)
![](https://sp2.twardogora.pl/wp-content/uploads/WhatsApp-Image-2023-11-29-at-12.37.57-2-576x1024.jpeg)
![](https://sp2.twardogora.pl/wp-content/uploads/WhatsApp-Image-2023-11-29-at-12.37.57-1-768x1024.jpeg)
![](https://sp2.twardogora.pl/wp-content/uploads/WhatsApp-Image-2023-11-29-at-12.37.57-768x1024.jpeg)