Uczniowie klas siódmych przekładają wiedzę zdobytą w trakcie zajęć dotyczących zdrowego stylu życia na codzienne działania. Konkurs Zdrowy posiłek w ramach programu Żyj smacznie i zdrowo stał się zachętą do samodzielnego gotowania. Uczniowie wykonywali rozmaite zdrowe i smaczne potrawy, robili zdjęcia i opracowali przepisy.
Oto propozycje zdrowych i smacznych posiłków, przygotowanych przez uczniów, które może zainspirują innych do samodzielnego wykonania ciekawych dań.
Dziękuję za zaangażowanie i liczę na nowe pomysły i inicjatywy młodzieży.
PRZEPIS 1:
SKŁADNIKI
- filet z łososia
- kasza jaglana
- marchewka
- fasolka szparagowa
- sól
- pieprz cytrynowy
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE DANIA:
Łososia obrać ze skóry, umyć i odsączyć z wody. Następnie oprószyć go pieprzem cytrynowym oraz oliwą z oliwek i wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Kaszę jaglaną ugotować w osolonej wodzie. Marchewkę i fasolkę szparagową ugotować
Patryk Grabowski
PRZEPIS 2:
SKŁADNIKI:
- banan 1 szt.
- grejpfrut 1szt.
- gruszka 1szt.
- mandarynka 1szt.
- nektarynka 1 szt.
- borówki ok. 2 garści
- jogurt naturalny (4 łyżki)
POTRZEBNIE RZECZY:
- deska do krojenia
- miska (na obierki)
- nóż
- miseczka bądź głęboki talerz
PRZYGOTOWANIE DANIA:
1. Opłucz starannie składniki.
2. Ostrożnie pokrój owoce, np. w kostkę. (uważaj na pestki)
3. Poukładaj produkty do miseczki.
4. Wszystko możesz połączyć za pomocą jogurtu naturalnego.
Julia Wach
PRZEPIS 3:
SKŁADNIKI:
- 50 g ryżu brązowego
- 100 g fileta z kurczaka
- 50 g kukurydzy
- 60 g zielonego groszku
- 100 g pomidora
- 70 g czerwonej papryki
- 10 g szczypiorku
PRZYGOTOWANIE DANIA:
Ryż ugotować. Filet pokroić w kostkę i ugotować. Pomidor pokroić w ósemki. Paprykę pokroić w kostkę. Szczypiorek pokroić. Ryż i filet wyłożyć na talerz, posypać warzywami. Wszystko doprawić do smaku oraz polać ulubionym sosem na bazie jogurtu naturalnego.
Mozol Aleksandra
PRZEPIS 4:
SKŁADNIKI:
- dwie porcje chleba żytniego
- porcja łososia
- 30g mozarelli
- garstka kiełków brokułu
- pół porcji czerwonej papryki
Martyna Grzesiak kl.7d
PRZEPIS 5:
SKŁADNIKI:
- Cukinia- 80g
- Brokuły- 80g
- Pieczarki- 70g
- Kasza kuskus- 55g
- Olej rzepakowy- łyżka
- Słonecznik nasiona- łyżeczka
- Sól
- Pieprz
- Papryka słodka
PRZYGOTOWANIE DANIA:
Najpierw ugotuj brokuły. Pieczarki, cukinię i ugotowane brokuły pokrój w plasterki. Patelnię rozgrzej z olejem. Na patelnię daj pieczarki i przypraw solą, pieprzem i papryka słodką. Potem dodaj cukinię i brokuły. Zostaw mieszając na kilka minut. Kaszę kuskus daj do miski i zalej ugotowaną wodą, aby woda przykryła ją całą i zakryj miskę talerzem. Po 5 minutach zdejmij talerz i daj kaszę z warzywami na talerz i wymieszaj. Następnie posyp słonecznikiem.
Sycąca, pyszna, niskokaloryczna sałatka gotowa! Możesz ją zjeść na ciepło lub zimno na śniadanie lub kolację.
Gosia Mazur