Żyj Smacznie i Zdrowo

Powiększ obraz

Uczniowie klas siódmych przekładają wiedzę zdobytą w trakcie zajęć dotyczących zdrowego stylu życia na codzienne działania. Konkurs Zdrowy posiłek w ramach programu Żyj smacznie i zdrowo stał się zachętą do samodzielnego gotowania. Uczniowie wykonywali rozmaite zdrowe i smaczne potrawy, robili zdjęcia i opracowali przepisy.

Oto propozycje zdrowych i smacznych posiłków, przygotowanych przez uczniów, które może zainspirują innych do samodzielnego wykonania ciekawych dań. 
Dziękuję za zaangażowanie i liczę na nowe pomysły i inicjatywy młodzieży.

PRZEPIS 1:

SKŁADNIKI

  • filet z łososia
  • kasza jaglana
  • marchewka
  • fasolka szparagowa
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE DANIA:
Łososia obrać ze skóry, umyć i odsączyć z wody. Następnie oprószyć go pieprzem cytrynowym oraz oliwą z oliwek i wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Kaszę jaglaną ugotować w osolonej wodzie. Marchewkę i fasolkę szparagową ugotować

Patryk Grabowski

PRZEPIS 2:

SKŁADNIKI:

  • banan 1 szt.
  • grejpfrut 1szt.
  • gruszka 1szt.
  • mandarynka 1szt.
  • nektarynka 1 szt.
  • borówki ok. 2 garści
  • jogurt naturalny (4 łyżki)

POTRZEBNIE RZECZY:

  • deska do krojenia
  • miska (na obierki)
  • nóż
  • miseczka bądź głęboki talerz

PRZYGOTOWANIE DANIA:
1. Opłucz starannie składniki.
2. Ostrożnie pokrój owoce, np. w kostkę. (uważaj na pestki)
3. Poukładaj produkty do miseczki.
4. Wszystko możesz połączyć za pomocą jogurtu naturalnego.

Julia Wach

PRZEPIS 3:

SKŁADNIKI:

  • 50 g ryżu brązowego
  • 100 g fileta z kurczaka
  • 50 g kukurydzy
  • 60 g zielonego groszku
  • 100 g pomidora
  • 70 g czerwonej papryki
  • 10 g szczypiorku

PRZYGOTOWANIE DANIA:
Ryż ugotować. Filet pokroić w kostkę i ugotować. Pomidor pokroić w ósemki. Paprykę pokroić w kostkę. Szczypiorek pokroić. Ryż i filet wyłożyć na talerz, posypać warzywami. Wszystko doprawić do smaku oraz polać ulubionym sosem na bazie jogurtu naturalnego.

Mozol Aleksandra

PRZEPIS 4:

SKŁADNIKI:

  • dwie porcje chleba żytniego
  • porcja łososia
  • 30g mozarelli
  • garstka kiełków brokułu
  • pół porcji czerwonej papryki

Martyna Grzesiak kl.7d 

PRZEPIS 5:

SKŁADNIKI:

  • Cukinia- 80g
  • Brokuły- 80g
  • Pieczarki- 70g
  • Kasza kuskus- 55g
  • Olej rzepakowy- łyżka
  • Słonecznik nasiona- łyżeczka
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka słodka

PRZYGOTOWANIE DANIA:

Najpierw ugotuj brokuły. Pieczarki, cukinię i ugotowane brokuły  pokrój w plasterki. Patelnię rozgrzej z olejem. Na patelnię daj pieczarki i przypraw solą, pieprzem i papryka słodką. Potem dodaj cukinię i brokuły. Zostaw mieszając na kilka minut. Kaszę kuskus daj do miski i zalej ugotowaną wodą, aby woda przykryła ją całą i zakryj miskę talerzem. Po 5 minutach zdejmij talerz i daj kaszę z warzywami na talerz i wymieszaj. Następnie posyp słonecznikiem.
Sycąca, pyszna, niskokaloryczna sałatka gotowa!  Możesz ją zjeść na ciepło lub zimno na śniadanie lub kolację.

Gosia Mazur